Voordelig fit blijven op oudere leeftijd? Dat doet u zo!

Wanneer u op leeftijd raakt zult u merken dat bewegen niet altijd meer even soepel gaat. Een doodnormaal gevolg van het verouderingsproces. De spiermassa neemt met de jaren vanzelf geleidelijk af. Dit begint veelal al vanaf uw dertigste. De mate waarin dit gebeurt kunt u echter grotendeels zelf bepalen. Door voldoende te bewegen houdt u uw spierkracht op peil, verkleint u de kans op valpartijen en zorgt u ervoor dat u nog zoveel mogelijk dagelijkse taken zelf kunt uitvoeren.

De vraag is dan natuurlijk: hoe? Is een dagelijkse wandeling voldoende? Of kunt u zich beter aanmelden bij een sportvereniging? En wat voor sport dan? In het kort komt het erop neer dat sporten meer inhoudt dan regelmatig een wandeling maken. Het is namelijk van belang dat u al uw spieren gebruikt, om ze op peil te houden. Dat wil zeggen dat een bezoek aan de sportschool in principe de beste optie is. Maar er zijn meer mogelijkheden, ook in groepsverband. We leggen er hieronder een aantal aan u voor.

Ouderenfitness

Laten we toch beginnen met fitness. Hierbij denkt u wellicht meteen aan jongelui met het lichaam van een bodybuilder, die tientallen kilo’s aan gewichten de lucht in weten te krijgen. Er bestaat echter ook speciale ouderenfitness, dat onder meer wordt aangeboden door Sportcentrum de Bever in Dronten. Hierbij wordt u in alle rust, op uw eigen niveau begeleid door een professionele instructeur. Alles is erg laagdrempelig en volledig toegespitst op uw eigen behoeftes.

Zwemmen

Zwemmen is, naast fitness, bij uitstek de sport waarbij u van alle spieren gebruikmaakt. Bovendien is het een veilige sport, in die zin dat de kans op blessures bijzonder klein is. Daarnaast kunt u zwemmen in groepsverband, wat voor veel ouderen een extra stimulans is om te gaan sporten. En ook als u niet kunt zwemmen, is het zwembad toch een uitstekende bestemming. Verschillende zwembaden bieden seniorenzwemmen aan in een ondiep bad, waar u, onder begeleiding, oefening kunt doen in het water.

Walking football

Zelfs voor de ware voetbalfanaat hoeft leeftijd geen belemmering te zijn om het spelletje zelf nog te beoefenen. Weliswaar in aangepaste vorm, want de laatste jaren is er een voetbalvorm speciaal voor 60-plussers in opkomst: walking football. De principes: niet rennen, geen slidings en de bal mag niet boven de heup uitkomen. Maar reken maar dat het er fanatiek aan toe gaat! Daarnaast herleeft natuurlijk weer het kleedkamergevoel van weleer. Flauwe grappen, een drankje achteraf: oudere mannen worden weer jongens.

Bewegen in het dagelijks leven

Hoewel het weliswaar niet ‘officieel’ als sporten telt, is het altijd goed om regelmatig te wandelen of de fiets te pakken. Uw dagelijkse boodschappen, een bezoekje aan vrienden of kennissen of naar de sportschool: in veel gevallen is het prima mogelijk met de fiets. Het houdt de gewrichten en spieren flexibel en de frisse buitenlucht doet u natuurlijk ook alleen maar goed!

Subsidie voor sporten

Om ouderen met een krappe beurs te stimuleren toch voldoende te bewegen, zijn er diverse subsidieregelingen beschikbaar. In veel gevallen wordt het aanmelden bij een sportvereniging of sportschool dus (deels) vergoed. Er zijn diverse websites die u kunt raadplegen om uit te zoeken voor welke subsidies u in aanmerking komt. En u kunt natuurlijk eens navraag doen bij de gemeente, of er op regionaal niveau regelingen beschikbaar zijn.