Hoe vind ik een goed geluidssysteem?

Muziek luisteren was nog nooit zo eenvoudig als in deze tijd. Iedereen heeft toegang tot de nieuwste hits en de klassiekers van vroeger, via YouTube, Spotify, Deezer en wat niet meer. Zelfs platenspelers raken weer helemaal in. Maar tegelijkertijd blijkt de geluidskwaliteit in veel gevallen achter te blijven. Zonde! Kun je alles luisteren wat je maar wilt, maar gebruik je hiervoor matige speakertjes of erger nog: het geluid van je tv. Voor een optimale geluidservaring mag een goede speakerset niet ontbreken.

Het aanschaffen van een goed geluidssysteem is een flinke investering, daar kunnen we niet omheen. Maar met behulp van de volgende tips weet je in ieder geval zeker dat je geen moment spijt van zult hebben van je keuze. En als je kiest voor een set refurbished speakers van bijvoorbeeld botom.nl valt het met de kosten bovendien reuze mee!

Waaruit bestaat een goede geluidsinstallatie?

In veel gevallen bedoelen we met een geluidsinstallatie een home cinema-systeem, waarbij het geluid in een ruimte van alle kanten komt. In de basis bestaat dit systeem uit een vijftal speakers, een subwoofer en natuurlijk de receiver, die de speakers met elkaar verbindt. Vier speakers plaats je in de hoeken van de kamer, één staat doorgaans onder de tv. Deze kunnen op de grond geplaatst worden, maar ook op staanders. De subwoofer dient op de grond te staan, voor de beste geluidservaring. Doordat de lage tonen geen richting kennen, maakt de exacte plek niet heel veel uit.

Het aantal speakers kiezen

Zoals gezegd bestaat het systeem in de basis uit een vijftal speakers. In verband met ruimtegebrek of uit budgettaire overwegingen kun je hierin echter natuurlijk variëren. Een 2.1-set (met twee speakers en een subwoofer) geeft vaak ook al een heerlijk geluid – als je voor kwaliteit kiest. Plaats in dat geval de speakers iets diagonaal, zodat de denkbeeldige geluidslijnen van beide speakers elkaar ergens middenin de kamer kruisen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de set juist uit te breiden. Er zijn tegenwoordig zelfs 11.2-sets te verkrijgen: elf speakers en een extra subwoofer. De extra speakers kun je bijvoorbeeld bovenin de hoeken van de kamer hangen, zodat het geluid ook van bovenaf komt. En de tweede subwoofer plaats je het liefst tegenover de andere. In ieder geval niet naast elkaar, dan wordt de bass vanuit die richting te overheersend.

De uitbreidingsmogelijkheden

Kies je voor een alles-in-één-systeem, dan beschik je in één klap over een prachtige geluidservaring. Een nadeel is echter dat de uitbreidingsmogelijkheden van een dergelijk systeem vaak beperkt zijn. De receiver is zo ontwikkeld dat deze aansluitingen heeft voor de meegeleverde speakers, niet meer. Wil je later een extra paar speakers toevoegen of toch gaan voor een tweede subwoofer, dan is dit helaas niet mogelijk. Dit kan wél wanneer je een losse receiver met veel mogelijkheden koopt en vervolgens zelf je speakerset samenstelt. Zeker iets om rekening mee te houden!

Connectiviteit

Waar je verder rekening mee moet houden zijn de verbindingsmogelijkheden. Vanaf welke apparaten wil je muziek gaan luisteren? Gebruik je het systeem alleen om het geluid van je tv te verbeteren? Dan volstaat een analoog systeem. Maar wil je bijvoorbeeld muziek luisteren vanaf je laptop of telefoon? Dan is het wel zo praktisch wanneer je deze apparaten via Bluetooth of WiFi met je geluidssysteem kunt verbinden.

Uitproberen!

En tot slot misschien wel de belangrijkste tip: probeer meerdere systemen uit! Laat je hart niet meteen veroveren door het eerste de eerste de beste geluidsinstallatie, maar neem er eens een paar een aantal dagen op proef. Door de verschillen te beluisteren merk je pas echt wat kwaliteit is. Zeker wanneer je nu een goedkoop speakersetje hebt, klinkt het geluid van een wat geavanceerder systeem al gauw een stuk beter. Maar ook in het prijzigere segment bestaan grote verschillen!