Ondernemer? Besparen doe je zo!

Ieder bedrijf heeft grote uitgaven. Van computers tot telefoons en van printers tot audiovisuele apparatuur, de kosten kunnen al snel oplopen. Herkenbaar? Onderstaand een aantal tips waarmee je flink geld kunt besparen.

  • Na personeelskosten zijn huisvestingskosten vaak de grootste kostenpost voor ondernemers. Breng daarom goed in kaart hoeveel vierkante meters je daadwerkelijk nodig hebt, zodat je geen overbodige ruimte koopt of huurt. Bovendien is het misschien mogelijk je ruimte anders en efficiënter in te delen, waardoor je wellicht minder ruimte nodig hebt. Kijk daarom eens kritisch naar je kantoorinrichting. Veel ondernemers hebben op deze manier duizenden euro’s per jaar kunnen besparen.
  • Kies voor duurzaam ondernemen. Dat is niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar zorgt ook voor een positief imago bij (potentiële) klanten. Wie wil dat nou niet? Er zijn verschillende manieren voor duurzaam ondernemen. Eén daarvan is hergebruiken. Gebruik je oud papier bijvoorbeeld als kladpapier. Op internet staan nog meer manieren. Laat je inspireren of zet je eigen creatieve brein aan het werk. Als ondernemer kun je met een paar slimme en eenvoudige maatregelen al flink wat geld besparen. Grijp je kans!
  • Samenwerken is één van de sleutels tot succesvol ondernemen. We hoeven namelijk niet alles alleen te doen. Bovendien zorgt samenwerken ervoor dat we elkaar scherp houden, inspireren en creativiteit stimuleren. Elkaar inzetten op datgene waar je goed in bent. Dit zorgt niet alleen voor een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat, maar ook voor een financieel voordeel. Je helpt elkaar, voorziet elkaar, bouwt een netwerk op en je versterkt elkaar. Kortom: een win-winsituatie.
  • En last but not least, breng je kosten in kaart. Veel ondernemers geven onbewust veel te veel geld uit aan onnodige zaken. Als je geld wilt besparen is het handig om te weten waar je geld aan uitgeeft. Maak dan ook een uitgavenoverzicht en pak het besparen op kosten slim aan. Het behoud van kwaliteit staat hierbij centraal. En dat kan prima, als je maar op de juiste manier te werk gaat en niet in het wilde weg maatregelen gaat nemen.