Wat te doen met een geruimde grafsteen?

Het klinkt misschien erg kil en koud, maar de realiteit is helaas niet anders. Na verloop van tijd zal de grafsteen, waaronder je dierbare begraven ligt, verwijderd worden. Een graf reserveer je namelijk voor een bepaalde tijd, meestal zo’n dertig jaar, waarna het geruimd wordt. Maar wat doe je met die dure grafsteen, waar zoveel herinneringen aan kleven?

Grafsteen (laten) hergebruiken

Een wat opmerkelijke woordkeuze wellicht, maar je kunt een grafsteen een tweede leven geven. Duurzame uitvaarten worden namelijk steeds populairder. En de stenen zijn vaak nog in uitstekende conditie. Ze bestaan immers in de regel al duizenden jaren, maar zijn alleen op maat gemaakt voor de begrafenis destijds. Een goede steenhouwer kan dit gerust nog eens doen, zodat de steen weer als nieuw lijkt.

Op deze manier levert u het milieu een goede dienst. Daarnaast kan het voor andere nabestaanden, die niet veel te besteden hebben, een uitkomst zijn. Want daarvoor mogen we de ogen niet sluiten: voor sommigen is een grafzerk simpelweg niet te betalen. Wanneer zij hun dierbare daardoor niet het eerbetoon kunnen geven dat hij of zij verdient, komt dit het rouwproces bepaald niet ten goede. Met een gerecyclede grafsteen wordt het ook voor hen die minder te besteden hebben mogelijk om de overledene op waardige wijze een laatste eer te bewijzen.

Een tafel maken

Van een mooie grafsteen kun je ook diverse gebruiksvoorwerpen (laten) maken. Dit noemt men upcycling. Zo zijn er voorbeelden bekend van grafstenen die als blad voor een tuintafel dienen. Een groot voordeel hiervan is dat grafstenen van steen gemaakt zijn dat specifiek bestand is tegen diverse weersomstandigheden. Een tuintafel van natuursteen kun je dus moeiteloos ‘s winters buiten laten staan. Daarnaast is het voor het milieu ook een stuk beter dan kiezen voor een tafel van plastic.

En als ik de steen niet wil houden?

Veel nabestaanden kiezen ervoor af te zien van de grafsteen, wanneer een graf geruimd wordt. In dat geval wordt de steen veelal verwerkt tot puin. Het wordt dan nog wel hergebruikt. Het puin kan bijvoorbeeld worden ingezet als onderlaag, bij de aanleg van asfaltwegen. Ook kan de steen verwerkt worden tot mozaïektegels.

Wil je meer weten over grafstenen en de mogelijkheden om deze te recyclen? Neem dan contact op met Van Dam Natuursteen: het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van grafmonumenten.