Tips om geld te besparen

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij geld wilt besparen. Misschien ben je aan het sparen voor nieuwe spullen zoals een camera of een nieuwe laptop. Dat zijn niet bepaald goedkope spullen dus verstandig omgaan met je geld is dan wel noodzakelijk. Of geef jij je geld liever uit aan leuke ervaringen zoals een mooie reis? Of zit je gewoon krap omdat je geen werk hebt, wel opzoek bent naar werk, maar het gewoon even niet lukt. Wat de reden voor jou ook is om te sparen, hieronder zal ik je een aantal tips geven.

Hoger inkomen

De beste manier om meer geld over te houden is door meer geld binnen te halen. Sparen is niet alleen het minder uitgeven, maar ook het meer verdienen van geld. Heb je al een baan? Dan kan je voor jezelf bepalen of je meer zou kunnen werken of een beter betaalde baan zou kunnen vinden. Als je al veel werkt of student bent is het natuurlijk moeilijk om meer te gaan werken. In dat geval zal je meer hebben aan de bespaartips hieronder.

Maar als je nog geen werk hebt, dan is het belangrijk om te gaan zoeken naar een baan. Voor iedereen is er wel een baan te vinden die te combineren is met een studie of je andere dagelijkse bezigheden. De makkelijkste manier om zo’n baan te vinden is door gebruik te maken van een vacaturesite. Hier staan alle vacatures gesorteerd op aantal uren werk, beroepsgroep en regio. Wanneer je bijvoorbeeld een horeca vacature in Amsterdam zoekt dan heb je met drie klikken al tientallen vacatures gevonden. Een baan vinden is daardoor een peulenschil.

Minder uitgeven

Dan komen we nu bij de bespaartips om minder uit te geven. Op de vaste lasten kan je vaak moeilijk besparen. De huur staat vast en voor water, gas en elektriciteit sluit je vaak een langer lopend contract af. Echter kan je in sommige gevallen jaarlijks wisselen, waarmee je vaak veel geld kan besparen. Energieleveranciers bieden flinke kortingen om nieuwe klanten te trekken. Jaarlijks overstappen schijnt daardoor veel geld te besparen. Dit kan overigens ook gelden voor je zorgverzekering. Check daarom jaarlijks welke aanbieders de laagste prijs aanbieden om zo flink wat geld te besparen.

Naast de vaste lasten zijn de grootste kostenposten in het dagelijks leven de boodschappen. Er moet elke dag gegeten en gedronken worden en die bedragen bij de supermarkt lopen bij elkaar al snel hoog op. Je wilt gezond eten, maar ook niet te veel uitgeven. Ten eerste is het dan belangrijk om geen onnodige producten te kopen zoals chips, koekjes en alle andere snacks. Koop gezonde, vullende producten die echt voldoen aan een maaltijd.

Bovendien is de supermarkt ook bepalend voor de prijs die je betaald. Een Albert Heijn staat erom bekend een dure winkel te zijn, terwijl de Jumbo voor de laagste prijs gaat. Al moet je misschien iets verder fietsen of rijden, op jaarbasis kan je hier een hoop geld mee besparen. Maar zelfs binnen één supermarkt kan je nog een hoop bespaarkeuzes maken. Kies gewoon voor het basic merk in plaats van het huismerk. Je lijkt misschien een paar cent te besparen, maar op de totale bon heb je toch alweer een paar euro winst.

Naast deze tips gaat het er bij besparen om dat je gewoon de goedkoopste optie kiest voor hetgeen dat je nodig hebt. Je kan natuurlijk lekker uiteten gaan, maar zelf koken is nog altijd vele malen goedkoper. Ook kan je dat zwarte shirt van Tommy Hilfiger kopen. Maar datzelfde zwarte shirt kan je voor een derde van de prijs bij de H&M halen. Wees bewust van waar jij je geld aan uitgeeft en bedenk voor jezelf of je het echt nodig hebt en of er niet een goedkopere optie is. Daarnaast ga je het misschien wel zien als een sport om zo goedkoop mogelijk je producten in te slaan. Zolang je het leuk houdt en jezelf niet uithongert ben je op de goede weg naar een volle portemonnee.