Hoe zorg ik dat airconditioning zo milieuvriendelijk mogelijk wordt gebruikt?

In een woning of bedrijf kan het heel handig zijn om airco te hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen zich fijn voelen bij een aangename temperatuur en dat zij daardoor ook beter presteren. Een airconditioning systeem doet namelijk meer dan alleen de lucht koelen. De airconditioning systemen zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid (het ontvochtigen en bevochtigen) en luchtverversing (luchtreiniging, verluchten en ontluchten) goed op orde is zodat een fijn woon- en/of werkklimaat gecreëerd wordt. In dit artikel wordt gekeken hoe je zo duurzaam mogelijk airconditioning in kan zetten.

Voorkeur voor een splitsysteem

Een splitsysteem heeft de voorkeur ten opzichte van een monoblocksysteem. Dit komt doordat een splitsysteem meer koelvermogen heeft en minder verbruikt. Bovendien maakt dit systeem minder geluid doordat het deel van het systeem dat buiten geplaatst is het meeste geluid maakt. Dit zorgt voor betere koeling, lagere energiekosten en minder last van ruis. Het is daarom ook niet verrassend dat een split systeem duurder is, maar op de lange termijn zal dit dus wel beter zijn voor jouw portemonnee en het milieu.

Let op het energielabel

Zoals altijd geldt; hoe hoger het energielabel (hoogste is A+), hoe lager het energieverbruik dan is. Vraag dit aan de leverancier om hier meer over te weten te komen. Goed om te weten is dat de methodes van de energielabels tussen splitsystemen en monoblock systemen verschillen. Deze zijn niet met elkaar te vergelijken door alleen naar de letters te kijken. Dit komt doordat een monoblock systeem met energielabel A net zo goed scoort als een splitsysteem met label D.

Tips voor duurzaam gebruik

Hieronder worden enkele goede tips opgesomd:
– Zorg dat de temperatuur binnen niet te veel scheelt met de temperatuur buiten, want dan zal je meer stroom verbruiken.
– Maak gebruik van de standen die je hebt bij gebruik van de airconditioning. Soms is het beter om bijvoorbeeld alleen de lucht te ventileren in plaats van te ontvochtigen. Vraag advies van een gespecialiseerd bedrijf als je wil weten wat het beste is in jouw ruimte.
– Zorg dat je goed instelt bij welke temperatuur de airco de lucht moet koelen of verwarmen. Hierdoor voorkom je dat de airco snel gaat schakelen.

Airconditioning systeem aanschaffen

Airco Den Haag of omstreken gezocht? Dan kunt u advies vragen aan de adviseurs van Lemij Klimaat Techniek B.V om tot een goede keuze te komen. Voor elke woning of bedrijf kan namelijk het beste apart bekeken worden welke oplossing geschikt is. Zo kan op een duurzame manier optimaal gebruik gemaakt worden van de ruimte.