Tuinhuisje bouwen? Dit moet je niét doen!

‘s Zomers tot ‘s avonds laat buiten kunnen zitten? Op het heetst van de dag lekker in de schaduw? Met een tuinhuisje wordt het werkelijkheid. Je kunt er eentje laten bouwen, maar als je handig bent, lukt het je wellicht ook zelf. Houd dan wel rekening met de volgende veelgemaakte fouten bij het bouwen van een tuinhuisje of blokhut!

Het hout in de zon bewaren

Een absolute no-go: je nieuwe tuinhout in de brandende zon bewaren, voordat je begint met bouwen. Het hout droogt hierdoor namelijk te snel, met als gevolg dat er scheuren kunnen ontstaan en het hout krimpt. Bewaar het hout alvorens je aan de slag gaat dus het liefst op een koele maar tegelijkertijd droge plek.

Een tuinhuisje als IKEA-kast beschouwen

Daarmee bedoelen we: werk niet te gehaast. Als je een meubel van de IKEA in elkaar zet, kun je gerust een keer een schroefje vergeten. Vaak lukt het je ook wel zonder de handleiding. Maar een tuinhuisje is wel even iets anders! Hierbij moet je echt de instructies volgen, hoe handig je ook bent. Bedenk dat je er straks ook echt in wilt gaan zitten. Dan is het voor je eigen veiligheid van belang dat alles correct bevestigd is!

Vergeten het hout te behandelen

Wanneer je een tuinhuisje wilt bouwen is dit waarschijnlijk de eerste keuze die je moet maken: kies je voor geïmpregneerd of onbehandeld hout? Wanneer de keuze valt op hout dat je zelf moet behandelen om schade door weer en wind te voorkomen, is het vooral van belang ook de onderkanten van het hout niet te vergeten. Dit zijn immers de delen die in de grond of vlak boven de grond staan en het meest te maken krijgen met regenwater.

Geen ventilatie

Dit punt is voornamelijk van belang wanneer je een gesloten tuinhuisje of bijvoorbeeld een schuurtje bouwt. Onvoldoende ventilatie kan dan leiden tot onaangename geurtjes en vochtige lucht. Door aan de ene kant van het tuinhuisje aan de bovenzijde een ventilatierooster te plaatsen en aan de overzijde juist aan de onderkant, zorg je voor de beste luchtcirculatie.

Geïmpregneerd hout meteen schilderen

Tot slot een tip ten aanzien van het schilderen van je tuinhuisje. Waarschijnlijk heb je al een mooie kleur in gedachten en wil je meteen met de kwast aan de slag, wanneer je je tuinhuisje hebt staan. Wacht daar voorlopig echter mee, zeker wanneer je gebruikgemaakt hebt van geïmpregneerd hout. Dit hout kan nog maanden nat of vettig blijven, waardoor de verf niet goed hecht. Het best kun je je nieuwe tuinhuisje eerst een zomer lang laten drogen.