Wat wordt er vergoed bij letselschade door derden?

Het zal u maar gebeuren. Een medeweggebruiker op uw bumper. Een telefoon dat in uw handen explodeert. Een medische fout in het ziekenhuis. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Is iemand anders aansprakelijk voor uw ongeluk? En heeft u letselschade opgelopen? Dan kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding. Maar welke zaken worden eigenlijk meegenomen in het bepalen van zo’n bedrag? Onze experts leggen het u in deze blog uit.

Materiële schade

De eerste schadepost is het makkelijkst in geld uit te drukken. Dit zijn de kosten die worden gemaakt om het leven van het slachtoffer weer zoveel mogelijk te herstellen. Denk aan ziekenhuisbezoeken of hulp in de huishouden. Maar ook zogenoemde ‘kosten zonder nut’ worden hierin meegenomen. Dit zijn betalingen die al zijn gedaan, maar waarvan het nut nu komt te vervallen. Een geannuleerde vakantie, bijvoorbeeld. Of een sportschoolabonnement welke ongebruikt doorloopt.

Gemiste inkomsten

Heeft u letselschade opgelopen? Dan heeft dit vaak gevolgen voor uw werk. In veel gevallen kunt u uw functie enige tijd niet of verminderd uitvoeren. Bent u een zelfstandig ondernemer? Dan heeft dit direct gevolgen voor uw inkomsten. Maar ook wanneer u in loondienst werkt, kan het zijn dat uw loon niet (volledig) wordt doorbetaald. In deze gevallen worden ook uw gemiste inkomsten vergoed. Kunt u niet terugkeren in uw functie? Dan is de wederpartij verplicht om mee te helpen in uw zoektocht naar vervangend werk.

Immateriële schade

Een ongeluk gaat u waarschijnlijk niet in de koude kleren zitten. Naast kosten komen er veel meer dingen op u af. Pijn. Trauma. Ander leed. Hiervoor wordt u met ‘smartengeld’ gecompenseerd. Hoe hoog dit bedrag is, wordt vastgesteld op basis van eerdere uitspraken door rechters. Welk bedrag hebben slachtoffers voor vergelijkbare situaties ontvangen? Let wel: in Nederland vallen deze vergoedingen vaak lager uit dan in onze buurlanden.

Schade is nooit leuk. Zeker niet wanneer dit het gevolg is van andermans fout. Daarom kan men in Nederland aanspraak maken op een vergoeding na letselschade. Het bedrag dat u uiteindelijk krijgt uitgekeerd wordt bepaald door drie verschillende schadeposten. Namelijk: de materiële schade, de immateriële schade en de gemiste inkomsten. Terugdraaien doen we de gebeurtenis niet. Dus laat deze vergoeding een schrale troost zijn.