Oldtimer restaureren? Houd hier rekening mee!

Oude auto’s: velen genieten ervan. De klassieke uitstraling, het herkenbare geluid, het ontbreken van overbodige technologie… Koop je een oldtimer, dan rijd je rond in een unieke wagen. Vaak dient er echter nog wel het nodige aan te gebeuren. Daarom vind je hier praktische tips om een oldtimer te restaureren.

Weet welke auto je koopt

Je kunt niet zomaar iedere oude wagen proberen een tweede leven te geven. Oud betekent immers niet hetzelfde als eenvoudig. Bij het ene merk en type auto komt een totaal andere werkwijze kijken dan bij het andere. Het is daarom van belang je van tevoren goed te verdiepen in diverse soorten oldtimers. Ga voor jezelf na hoever je technische kennis rijkt en waarbij je eventueel hulp zal moeten vragen.

Zorg voor voldoende ruimte

Om je oldtimer te restaureren dien je voldoende ruimte om de auto heen te hebben, om goed te kunnen werken. Doe je het in je krappe garagebox, dan zul je je al gauw gaan ergeren aan een gebrek aan ruimte. Je moet je gereedschap makkelijk kwijt kunnen en je niet in allerlei bochten te hoeven wringen om om de auto heen te bewegen. Ook de hoogte is natuurlijk belangrijk, aangezien je de auto waarschijnlijk op een brug wilt kunnen zetten.

Het plaatwerk stralen

Wanneer je bent toegekomen aan het verven van het plaatwerk wil je dat het oppervlak vrij is van verfresten en roestaanslag. Het moet een egaal oppervlak worden. Je kunt hiervoor chemische middelen gebruiken, maar de kans is groot dat je hiermee het metaal beschadigt. Schuren met schuurpapier wordt een ontzettend tijdrovende klus, vaak met een onnauwkeurig resultaat als gevolg. De beste optie is daarom om de hulp van een straalbedrijf uit Utrecht in te huren. Met behulp van perslucht verdwijnt verf en roest als sneeuw voor de zon, zonder het metaal aan te tasten.

Wees voorbereid op tegenslagen

Wie een auto wil restaureren dient te beschikken over een flinke dosis geduld. Het komt namelijk zelden voor dat het uiteindelijk níet langer duurt dan je vooraf had verwacht, dan wel gehoopt. Je weet immers nooit precies hoe de auto technisch in elkaar steekt. Tijdens het restauratieproces kom je ongetwijfeld verborgen gebreken tegen, die je extra werk en extra kosten opleveren. Begin er dus alleen aan als je jezelf écht de tijd gunt.