Hoe zorg je voor een respectvolle en waardige uitvaart?

Het regelen van een uitvaart is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt veel op je af en er moet veel geregeld worden. Om ervoor te zorgen dat de uitvaart respectvol en waardig verloopt, is het goed om je hierop voor te bereiden. En te onderzoeken wat de mogelijkheden en kosten zijn.

Welke kosten komen er bij een uitvaart kijken?

Voor een begrafenis of crematie betaal je al gauw duizenden euro’s. Het is dus geen gek idee om hiervoor een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier zijn de uitvaartkosten gedekt en zadel je de nabestaanden niet met torenhoge kosten op. Wil jij ervoor zorgen dat jouw uitvaart financieel gezien goed geregeld is? Dan kun je kiezen voor een natura- of kapitaal uitvaartverzekering.

Wat is het verschil tussen een natura- of kapitaal uitvaartverzekering?

Naturaverzekering: Met een natura uitvaartverzekering sluit je een polis af. Hierin staat vastgelegd voor welke kosten je verzekerd bent. Zijn er kosten gemaakt die opgenomen zijn in deze polis? Dan keert de verzekering dit bedrag direct aan de uitvaartverzorger uit.

Kapitaalverzekering: Hierbij wordt het verzekerde bedrag direct aan de nabestaanden uitgekeerd. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de premie en de polisvoorwaarden. Soms kan het goed zijn om naast een naturaverzekering ook een aanvullende kapitaalverzekering af te sluiten.

Wat is er allemaal mogelijk?

Kies je voor een crematie of toch liever voor een begrafenis? Wil je wel of geen bloemen? Wil je thuis opgebaard worden of toch liever in een uitvaartcentrum als Uitvaarthuis Twente? Het zijn allemaal vragen die van belang zijn bij het regelen van het afscheid. Wanneer de antwoorden op deze vragen vastgelegd zijn, hoeven de nabestaanden hier niet meer over na te denken. Zo hebben zij meer tijd om te rouwen en er voor elkaar te zijn.

Kies de muziek uit die bij je past?

Muziek biedt troost en roept bij de nabestaanden speciale herinneringen op. Het is dan ook een goed idee om een lijst met jouw favoriete nummers samen te stellen. De drie meest gedraaide nummers op begrafenissen en crematies zijn “time to say goodbye”, “afscheid nemen bestaat niet” en “mag ik dan bij jou”.