Cloud boekhouden gids voor beginners

Hoe je het ook went of keert een ondernemer heeft een boekhouding nodig. Je moet orde op zaken hebben voor De Belastingdienst. We leven nu in 2018 en vandaag de dag doen we vrijwel alles in de cloud toch? Dropbox, Google Drive, software, tools. Werkt gewoon veel beter en fijner. Nu ook voor boekhouding.

Gratis beginnen

Gelukkig voor starters zijn er veel programma’s op de markt die jou in staat stellen om geheel vrij van kosten een proef abonnement af te nemen. Soms wel tot een anderhalf jaar.

Zo is er bijvoorbeeld e-boekhouden. Deze is de eerste 15 maanden geheel kosteloos en vrijblijvend. Andere voordelen zijn een gratis helpdesk met handige tips, BTW aangifte is een kwestie van 1 klik, fouten worden automatisch gecorrigeerd. En het gouden laagje om dit alles is dat dit programma, volgens mij als enigste, is erkend door de goddelijke heren en dames van onze Nederlandse Belastingdienst. Na de proefperiode kost het zo 8 Euro per maand. Ook geen onmisbare uitgave toch?

Dan heb je ook nog Acumulus dat je zou kunnen overwegen. Eigenlijk min of meer dezelfde voordelen als eerder besproken e-boekhouden. Wel twee euro duurder. Voorkeur ligt dus op e-boekhouden. Maar mocht je om wat voor reden dan ook een enorme hekel hebben aan dat programma, dan is Acumulus ook een optie waar je mee thuis kunt komen. Meer online boekhouden opties voor ZZP kan men hier lezen.

Een van deze programma’s zou ik dus mee beginnen. Nu wil ik ook wat toewijden aan de enorme importantie van het boekhouden zelf. Allereerst, moet jij goed weten hoeveel belasting geld te reserveren dat je later zult moeten betalen. En ook antwoord op belangrijke vragen als hoeveel verkopen moet jij verrichten om voldoende te kunnen verdienen om uiteindelijk van te gaan leven? Tip: lees ook deze blog van Elma over boekhoudprogramma’s vergelijken.

Ik als boekhouder zijnde heb al honderden, zo niet duizenden ondernemers begeleid. Wat ik zie in het algemeen is dat online boekhouden enorm helpt. Het is zoveel simpeler om de jaarafsluiting goed te regelen. Die ondernemers die dit serieus nemen maken meer winst (niet onbelangrijk). Die ondernemers hebben minder problemen met belastingzaken. De ondernemers hebben minder uren nodig bij het lokale boekhoudkantoor, en in die zin besparen de programma’s enorm veel kosten. Zo een programma kost misschien 10 Euro per maand. Een uur van een boekhouder zal al snel 40 Euro zijn. Als je het aantal boekhouder uren flink kan terug schroeven, dan zal je zien dat je die investering dubbel en dwars terugverdiend.