5 stappen bij het verhalen van aardbevingsschade

Trillende glazen. Boeken die uit de kasten vliegen. Een aardbeving is een angstige gebeurtenis. Wanneer jouw woning door toedoen van gaswinning schade oploopt, kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. Hiermee worden de kosten voor het herstel van jouw woning aan jou uitbetaald. Kosten die jij dus niet langer zelf hoeft te betalen! In deze blog zetten wij de vijf stappen van zo’n aanvraag uiteen.

Stap 1: Schade melden

Potten en pannen vallen uit de kasten. Borden kletteren met grote kracht op de grond. Na een angstige periode komt het natuurgeweld eindelijk tot rust. Voorzichtig kom je naar buiten toe. Bang voor de ravage die je aan gaat treffen: wat zal de schade zijn? Gelukkig vallen de gevolgen in veel gevallen mee. Is dit helaas niet te geval? Dan kun je de aardbevingsschade melden bij de juiste instanties. Je ontvangt binnen één week een bevestiging.

Stap 2: Reactie van een deskundig

Goed. Jouw schademelding is netjes binnengekomen bij de TCMG. Deze organisatie bekijkt welke deskundige jouw zaak in behandeling gaat nemen. Twijfel je of dit persoon onafhankelijk is? Dan kun je een “disclosure statement” indienen. Dit dient binnen twee weken te gebeuren. Daarnaast krijg je ook een persoonlijke begeleider toegewezen. Deze staat je gedurende het gehele proces bij.

Stap 3: Opnemen van schade

Wanneer je akkoord bent gegaan met de deskundige die door de TCMG is aangedragen, wordt er een eerste afspraak ingepland. Tijdens deze bijeenkomst komt de deskundige bij je langs om de gemelde schade op te nemen. Zowel de oorzaak als de omvang van de schade worden hierbij vastgesteld. Op verzoek kan jouw zaakbegeleider bij deze afspraak aanwezig zijn.

Stap 4: Het adviesrapport

Op basis van de schade-opname stelt de onafhankelijk deskundige een adviesrapport op. Om partijdigheid te voorkomen, wordt het advies ook door een andere deskundige bekeken. Zijn de twee het met elkaar eens? Dan wordt het rapport naar jou toegestuurd. Je krijgt vervolgens twee weken de tijd om hier mondeling of schriftelijk op te reageren. Op verzoek kan deze termijn worden verlengd.

Stap 5: Het besluit

Tot slot is het aan de TCMG de taak om een besluit te vormen. Hierin wordt bepaald of je schadevergoeding krijgt en hoeveel. Dit bepalen zij op basis jouw schademelding, het adviesrapport en jouw eventuele zienswijze. Je ontvangt het besluit vervolgens per post. Het bedrag staat daarna binnen twee weken op de rekening. Ben je het niet eens met het besluit? Dan kun je binnen zes weken bezwaar maken.