In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn, zo luidt de ambitie van het huidige kabinet. Een belangrijke rol in het verwezenlijken van dit plan heeft het uitbannen van ons gasverbruik. Maar hoe komen we af van een energiebron waaraan we allemaal verknocht zijn geraakt? Ik geef je drie tips om je gasverbruik te verminderen.
1: Koken op inductie
Koken staat gemiddeld weliswaar voor ‘slechts’ vijf procent van je totale gasverbruik, maar toch is het verstandig hier aandacht aan te schenken. Alle kleine beetjes helpen! Ga je verhuizen, dan doe je er verstandig aan je keukenblok uit te rusten met een inductiekookplaat. Ook keramisch, elektrisch of halogeen koken kunnen een optie zijn, maar inductie is energiezuiniger, veiliger en sneller. Bij veel nieuwbouwprojecten worden woningen zelfs standaard al uitgerust met een inductiekookplaat.
Wanneer je je huidige gaskookplaat wilt vervangen door een inductievariant, zijn er wel enkele aandachtspunten. Zo vraagt een ingeschakelde inductieplaat een hoop (vanzelfsprekend ‘groene’) elektriciteit in één keer. Dit kan betekenen dat je bestaande meterkast dit niet aankan. Je hebt dan een extra groep nodig met drie fasen. Het aansluiten hiervan kan flink in de papieren lopen. Bovendien kan het zijn dat de bodems van je pannen door het jarenlang koken op gas verbogen zijn. Voor koken op inductie is dit een probleem. Een nieuwe pannenset is dan de enige oplossing.
2: Stoken met een pelletkachel
De grootste glasslurper in jouw huishouden is ongetwijfeld de centrale verwarming. Deze kun je vervangen door een pelletkachel uit Zwolle van Pelletplus. Dit is een kachel die gebruikmaakt van geperst afvalhout, dat zodoende hergebruikt kan worden. De aanschaf van een pelletkachel vergt een fikse investering, maar betaalt zich op de lange termijn dubbel en dwars terug. Bovendien kun je tot 2021 subsidie krijgen op de aanschaf van een pelletkachel. Deze vergoeding liegt er niet om: het minimumbedrag is liefst €500. Let er wel op dat deze dan aan enkele voorwaarden moet voldoen.
3: Bespaar onder de douche
Ik ga niet van je vragen om wat korter onder de douche te blijven staan. Dat je hierop flink kunt besparen is algemeen bekend, maar douchen is nu eenmaal veel te fijn. Wat je wel zou kunnen doen is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. Waar de werking hiervan tot enkele jaren geleden nogal eens werd betwist, staat deze inmiddels toch wel onomstotelijk vast.
Afhankelijk van welke douchekop je kiest kun je tussen de 33 en 50 procent aan water besparen. En aangezien je per minuut zo’n tien tot vijftien liter water verbruikt en een douchebeurt gemiddeld 9 minuten duurt is dit meer dan de moeite waard. Reken maar eens uit wat jou dit op jaarbasis zou kunnen schelen!